Wevershuis Leiden 2023-24

Vanaf zaterdag 18 november 2023 tot en met 25 februari 2024 is mijn werk te zien in het Wevershuis in Leiden. Angeline Kriek, Anja van der Weijde en ik hebben het hele Wevershuis gevuld met ons werk. Het was heel leuk om iets te bedenken voor in de bedstee, voor in het keldertje en op de zolder.. Dan waren er nog 2 kamers en een gang  om te vullen. Het huisje ademt geschiedenis en het vilt voegt echt iets toe.

In deze tentoonstelling heb ik verschillende verhalen verbeeld. Een favoriet boek van mijn vader gaat over de baron van Münchhausen: de baron trok zichzelf aan zijn haren omhoog uit het moeras, met zijn paard erbij. Ik heb er een beeld van gemaakt, omdat wij onszelf allemaal zelf aan onze haren uit ons moeras moeten trekken.

Zo heb ik ook het hoofd van Gulliver gemaakt, uit Gullivers travels. Hij ontwaakt op het eiland Lilliput en ziet dat hij aan zijn haren vastgebonden is door kleine mannen.
Het staat voor mij voor de mens die zichzelf vast zet met al zijn ideeën en gewoonten. We kunnen het soms wel zien, maar veranderen is niet zo gemakkelijk.

De mantel met de figuur er in, heb ik gemaakt na het overlijden van mijn moeder. De viltbloemen op haar mand heb ik verwerkt in de witte figuur. De omhullende mantel is kleurrijker en steviger, die staat voor mijn oma. Zo is het een monumentje geworden.

Op de tentoonstelling zijn meer werken te zien, niet allemaal met een verhaal, maar soms ook wel. Bij het werk van Angeline Kriek en van Anja van der Weijde horen ook verhalen. Soms staat er een gedicht in het werk, of een stamboom, of spreekt de totempaal een duidelijke taal. Het is een divers en verrassend geheel geworden.

Openingstijden: di t/m zo 13 – 16 uur
Museum Het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143,  2312 TV Leiden